Tuincentrum Torreman facebook Tuincentrum Torreman twitter
Tuincentrum Torreman Tuincentrum Torreman
p21.jpg

Rozensnoeien

Rozen snoeien in de herfst (november).

Omdat rozen in de winter altijd nog een beetje kunnen invriezen, is het belangrijk dat de rozen niet te kort worden gensnoeid in de herfst.

Ga als volgt te werk:

 

Snoei uw struikrozen tot 20-30 cm van de grond. Voor bodem bedekkende rozensoorten betekent dit, dat er soms maar weinig of zelfs helemaal niets terug te snoeien valt. Dan hoeft dat dus ook niet. 

 

Om uw rozen te beschermen tegen de vorst kunt u de grond rondom de rozen ophopen, hierdoor wordt de oculatie (gedeelte waar de roos op onderstam is geënt) extra beschermd.

 

Rozen snoeien in het voorjaar (maart).


Half maart mogen de rozen goed kort gesnoeid worden, zo 7 tot 10 cm van de grond. Zo dwing je de roos om nieuwe takken te ontwikkelen vanuit het hart. Hier worden de rozen mooi bossig van. En zo voorkom je oude kale takken (vaak zonder bladeren) in het hart.

 

Knip het dode hout uit de rozen. (ziet er bruinig uit)

 

Mest uw rozen meteen na het snoeien en herhaal dit 2 tot 3 x per seizoen.

 

Rozen in pot kun je heel goed mesten met de meststof Osmocote.


Klimroos snoeien

 

Het snoeien van een klimroos vraagt een andere behandeling. In principe kan een klimroos niet genoeid worden, maar alleen verjongd worden. Als er van onderuit de plant nieuwe groene stelen groeien kunnen een paar oudere donker bruine takken worden wegsnoeid. De beste snoeitijd hiervoor is in het voorjaar (maart).